Sualtı teknolojisi bölümü, Türkiye’de sadece dört üniversitede bulunuyor ve bu bölümü bitirenler işsiz kalma kaygısı yaşamıyor…
Türkiye’de yeni yeni gelişmekte olan Sualtı Teknolojisi Bölümü, gelecek kaygısı taşıyan bireyler için biçilmiş kaftan. Üstelik sadece dört üniversite bu alanda eğitim veriyor. Sadece 2 yıllık bir ön lisans eğitimi sonunda, dalgıçlık, sualtında kaynak yapma ve kesim gibi işleri öğrenmiş olarak mezun oluyorsunuz. Eğitim boyunca tüm bu yetenekler uygulamalı olarak öğretiliyor. Mezuniyet sonrası iyi bir maaşla iş bulmanız da pekala mümkün. 1990’lı yıllarda ilk kez İstanbul Üniversitesi’nde açılan bu bölüm, sonraki yıllar Çukurova Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nde de öğretime başladı. Ancak bu bölümü okuyabilmek için detaylı bir sağlık taramasından geçmeniz ve elverişli raporu almanız şart.
Batık Kurtarma ve Arama Kurtarma Nedir ?
İlk yıl serbest dalış, can kurtarma ve aletli dalış öğretiliyor, bölüm öğrencilerine İkinci yıl ise çeşitli dalış okullarında yardımcı dalgıç unvanıyla staj görüyorlar. Ayrıca ikinci yıl su altında kullanacakları aletlerin kaynak ve kesme işlemleri de öğretim programında yer alıyor. Bunun yanı sıra batık kurtarma ve arama kurtarma gibi adrenalin yüklü uygulamalı dersler de öğrencilerin vazgeçilmezi durumunda. Sualtı kültürünü sevenler için sualtı film ve fotoğrafçılığı dersleri, bu bölümün bir diğer cazibesini oluşturuyor. Bu bölümde öğrenciler hem birinci hem de ikinci yıl staj görebiliyor.
Üstelik her iki staj yılında ücretleri ödeniyor. Bir diğer önemli husus ise öğrencilerin daha öğrenim sırasındayken iş teklifleri almaları. Mezun olduktan sonra, birinci sınıf sanayi dalgıcı unvanıyla işe başlanıyor. Üstelik Türkiye ortalamasına göre gayet iyi bir maaşla işe başlıyorsunuz. Dalış yaptığınız derinliğin metresine göre ayrıca bir ücret almanız da söz konusu. Sığ bölgede dalış yapmakla, 30 metrelik veya 30 metre üstü dalışlar arasında fiyat farkları oluyor tabii ki.
Bu arada, sualtının sadece erkeklere ait bir dünya olduğunu sanıyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Bu bölümü tercih eden pek çok kadın var ve üstelik yaptıkları işin keyfini, karşılaştıkları zorluklara değişmemecesine seviyorlar. Eğer sağlıklı bir vücuda sahipseniz ve denizi, dalmayı seviyorsanız, bu bölümü tercihleriniz arasına yazmanızı tavsiye ederiz. Mühendislik bölümleri hakkında daha fazla bilgi almak için Mühendis kategoresini inceleyebilirsiniz.
YASAL UYARI
Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.