webrasia

Kumpas Nedir Kumpas Çeşitleri Nelerdir
Anasayfa Mühendislik Kumpas Nedir Kumpas Çeşitleri Nelerdir

  • 20
  • 4663

  • Paylaş
  • http://www.webrasia.com/Kumpas-nedir-kumpas-cesitleri-nelerdir

Kumpas Nedir Kumpas Çeşitleri Nelerdir

 

Kumpas ve Kumpas çeşitleri

Metrik, İnç sistem kumpaslar.
Kumpas nedir. Kumpas Milimetrik ve İnç ölçümler yapılırken kullanılan iç çap, dış çap, derinlik ölçmek için kısımları olan bir ölçü aletidir. Kumpaslar mekanik ve dijital olarak iki türde üretilir, piyasada daha çok mekanik kumpaslar kullanılır.
 


Ölçüm hassasiyetine ve ölçüm şekline göre çeşitli kumpaslar üretilmektedir
Kumpas ile 1mm ve daha küçük kalınlıkta parçalar ölçülebilir, buna olanak sağlaması için çeşitli hassasiyetlerde kumpaslar üretilmiştir.  Mekanik kumpaslarda üst kısımdaki ölçü birimi (İnç) alt kısımdaki ölçü birimi (Milimetre) dir.
Milimetrik ölçü sistemine uygun kumpaslar.
0,10 (1/10 taksimatlı kumpas)
0,05 (1/20 taksimatlı kumpas)
0,02 (1/50 taksimatlı kumpas)
0,01 (1/100 taksimatlı kumpas)

En hassas ölçüyü bu hassasiyette üretilmiş bir kumpasta ölçebilirsiniz.
İnç ölçü sistemine uygun kumpaslar.
 1/32 (taksimatlı kumpaslar)
 1/64 (taksimatlı kumpaslar)
 1/128 (taksimatlı kumpaslar)
 1/192 (taksimatlı kumpaslar)
 1/1000 (taksimatlı kumpaslar)

Kumpaslar zamanla düzgün ve temiz kullanmamaktan dolayı yıpranır bu nedenle belirli sürelerde Kalibrasyon yapılası gerekmektedir.


Verniyerli Kumpas ölçü okuma örneği.
 
Ölçü okunmaya alt cetvelde bulunan 0 sayısının çakıştığı çizgiden başlanır, bulunan sayı üst cetveldeki ölçü çizgileri ile alt cetvelde bulunan Sıfırın üzerindeki çizgi çakışmıyorsa küsuratlıdır, burdan sonra alt cetvel.


 


Derinlik Ölçme Kumpasları.
Derinlik kumpasları deliklerin, olukların veya diğer girintili yerlerin derinliklerini ölçmek için kullanılmaktadır.
 


İç ve Dış Çap Kanal Kumpaslar.

                                     İç çap kumpas

                                                   Dış çap kumpas
Saatli Kumpaslar
Saatli kumpaslar, üzerinde gösterge iğnesi ile gösteren bir kadranı bulunmaktadır. Bu ölçme kaliper ışını boyunca ilerleyen ölçüm ile birleştirilerek birlikte okunur. Çevirmeli kaliperler, iç ölçümler, dış ölçümler, derinlik ölçümleri ve basamak ölçümleri için kullanılmaktadır.


  


                                                                     Saatli kumpas okuma
Dijital Kumpaslar
Dijital veya elektronik kumpas, doğru ve hassas ölçümler yapmak için kullanılan bir alettir. Ölçümler kumpasın LCD ekranında rahatlıkla okunabilir. Dijital kumpasların kullanımı mekanik kumpaslara göre rahatlıkla okunabilindiği için kolaydır. Dijital kumpaslar hem inç hem de mm ölçümler yapa bilir, bunun için kumpasın dijital ekran kısmında düğme mevcuttur. 0 (sıfır) kumpasın değerini sıfırlamak için kullanılmaktadır.


                                          Dijital Kumpas


Merkez Ölçüm Kumpasları
Adından da anlaşılacağı gibi parçalar üzerindeki delik eksenlerini daha düzgün ve hassas ölçmek için kullanılmaktadır. Özellikle konik deliklerin merkezlerini ölçmek için kullanılır.
  

 


Uzun Çeneli Kumpaslar
 Büzük boy ve büyük çaplı parçaların ölçümleri yapılırken daha hassas ve daha doğru ölçümler yapabilmek için uzun çeneli kumpaslar kullanılır, uzun çeneli kumpaslar Mekanik ve Dijital olmak üzere iki çeşit üretilmiştir.


Modül Kumpaslar
Modül kumpaslar dişlilerin diş kalınlığını hızlı ve kolay bir şekilde ölçmekte kullanılmaktadır.
Modül kumpaslarda dikey skala ile dişlilerin diş derinliği ölçülmektedir. Yatay skala ile dişlerin kalınlığı ölçülmektedir. Modül kumpaslar da diğer kumpaslar gibi hem mekanik hem dijital olarak iki çeşit üretilmiştir, dijital kumpasla ölçüm yapmak mekanik kumpasa göre daha kolay olduğu için daha çok dijital kumpasların kullanımı tercih edilmektedir.

                           Mekanik Modül Kumpas                                                     Dijital Modül Kumpas                                                 

 


  

YASAL UYARI

Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Link kopyalandı.

Bizi Takip Edin

Yeni makalelerimizden ilk siz haberdar olun!
| Copyright © webrasia.com