RULMAN NEDİR, RULMAN TİPLERİ NELERDİR.
Rulman nedir.
Birbirlerine bağlı dönme hareketi yapan 2 parçanın arasındaki sürtünmeyi minimuma indirgeyerek hareketin, işin yerine getirilmesine yardımcı olan makine elemanıdır.
Yaşantımızda kullandığımız dönme hareketi yapan bütün makinalarda kullanılır. Bunlara Araba, Bilgisayar, Çamaşır Makinası, Traş Makinası vb rulmanların kullanıldığı yerlere örnek olarak verilebilirler.
Rulmanların Tipleri ve Sınıflandırmaları nelerdir.
Rulmanlar genel olarak, Bilyalı rulmanlar ya rulman tasarımlarına göre radyal ve eksenel rulmanlar olarak, ya da yuvarlanma elemanına göre bilyalı veya makaralı rulmanlar olarak sınıflandırılır. Radyal rulmanlar mil eksenine dik olan yükleri taşımak için tasarlanmıştır. Eksenel rulmanlar ise mil eksenine paralel yükleri taşımak için tasarlanmışlardır. Rulmanlar Radyal ve Eksenel olarak 2 ye ayrılır bu iki rulman tipinin alt sınıfları da mevcuttur.

· Radyal Rulmanlar.

· Eksenel rulmanlar.
Rulmanlar, genel olarak iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ve yuvarlanma elemanlarını yuvarlanma yolu içerisinde tutan kafesten oluşmaktadır.

Rulmanlarda iç bilezik, dış bilezik ve yuvarlanma elemanlarının standart malzemeleri, yüksek karbonlu ve kromlu rulman çeliği veya dışı karbürize edilmiş çeliklerdir. Çeliğin dönme yorulmasına karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla, uygun sertliğe ulaşana kadar, çeliğe ısıl işlem uygulanır. Rulmanların yüzeyleri özel işleme takımları kullanılarak en yüksek hassasiyette işlenir.
Rulman seçimi.
Rulmanlar, makina bileşenlerinde önemli bir yeri vardır. Büyük çapta çeşitli uygulamaların ihtiyaçlarını karşılamak için, Rulmanlar çok çeşitli tipte ve ölçüde imal edilir.
Rulman seçimi yaparken
- Yük, Dönme hızı,
- Gürültü ve Tork,
- Hizalanma,
- Dayanıklılık,
- Montaj ve Sökme,
- Eksenel konum; Rulman düzeni,
- Rulman çevre koşulları.
Bu maddeleri göz önünde bulundurup gerekli hesaplamaları yapılarak seçilir.
YASAL UYARI
Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.