webrasia

Sanayii Hammadde Tarım Ürünleri
Anasayfa Mühendislik Sanayii Hammadde Tarım Ürünleri

  • 4
  • 513

  • Paylaş
  • http://www.webrasia.com/Sanayide-Hammadde-olarak-kullanilan-Tarim-Urunleri

Sanayii Hammadde Tarım Ürünleri

Pek çok bitki sanayide hammadde olarak kullanılarak başka bir kullanım şekline sahip olacak ürünlere dönüşmektedirler. Tarımsal ürünler; başta besin sanayisi olmak üzere pek çok sanayi kolunda çok önemli bir hammadde kaynağı olarak kullanılmaktadır. Sanayide kullanılan tarım ürünlerine sanayi bitkisi de denilmektedir.


 Sanayide Hammadde olarak kullanılan Tarım Ürünleri ve Kullanım Alanları


 Pek çok tarım ürünü sanayide kullanılmaya elverişlidir. Bu tarım ürünlerinin listesi, karşılarında açıklamalarıyla birlikte aşağıda verilmiştir.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Tütün: Türkiye’de 1600’lü yıllardan beri üretimi yapılmaktadır. Sigara, pipo, puro, nargile gibi sağlığa zararlı pek çok ürün, tarım hammaddesinin sanayide işlenerek kullanılabilir hale gelmesi ile üretilmektedir. Tütün aynı zamanda kimya sanayisinde de kullanılmaktadır.


 -Ayçiçeği: Çekirdekleri ve özellikle sıvı yağ üretiminde kullanılmakta ve ülkenin ihtiyacını karşılamaktadır.


-Pamuk: Pamuk bitkisinden elde edilen lifler sayesinde iplik üretilmektedir. Bu iplikler dokuma sanayisinde işlenerek kumaş haline getirilmektedir. Aynı zamanda kozasının çekirdeğinden yağ çıkmakta ve bu yağ, besin sanayisinde hammadde olarak kullanılarak kullanılabilir bir yağ üretilmesine olanak sağlamaktadır.


-Haşhaş: Kapsülünün içerisinden çıkan süt ile uyuşturucu üretilmektedir. İlaç ve kimya sanayilerinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Zararlı bir madde olan uyuşturucu üretilmemesi adına devlet tarafından üretimi denetim altındadır.


-Anason: Haşhaş gibi anasonun da üretimi devlet kontrolü altındadır. Çünkü özellikle alkol üretiminde kullanılmaktadır.


-Soya Fasulyesi: Bolca protein ve yağ içermekte ve besin sanayisinde çok önemli bir hammadde olarak kullanılmaktadır.


-Yer Fıstığı: Soya fasulyesi gibi yer fıstığı da bolca protein ve yağ içermektedir. Kuruyemiş ve yağ olarak tüketilmektedir.

 

-Üzüm: Ülkemiz kuru üzüm üretimi konusunda oldukça önemli bir konumdadır. Aynı zamanda pekmez ve sirke gibi gıdaların üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır.


 -Gül: Özellikle kozmetik sanayisinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Esans ve gül yağı üretimlerinde kullanılmaktadır.
 
 Bu sanayi bitkilerinin dışında; Buğday, Arpa, Pirinç, Çavdar ve Yulaf gibi çok daha fazlası sanayilerde hammadde olarak kullanılmaktadır.
 


 Besin Sanayisi ve Tarım Ürünleri


 Sanayi bitkileri en çok besin sanayisinde kullanılmaktadır. Bugün tükettiğimiz çok fazla gıda bu hammaddeler sayesinde ortaya çıkmaktadır. Besin sanayisi bu hammaddelere oldukça ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla besin sanayisi için bu ürünlerin ülkemizde üretilmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu sayede hammaddenin ithal yapılmasına gerek kalmamakta ve üretim maliyeti oldukça düşmektedir. Ayrıca ülkemizdeki hammaddelerin kullanımıyla üretilen pek çok gıdayı ithal ederek ülkeye para transferini sağlamaktayız.


 
 Bitki Atıklarının Değerlendirilmesi


 Sadece bitkilerin kendisi değil, atık diyebileceğimiz sapı, lif artıkları, kök, kabuk ve dal gibi kısımları da sanayide kullanılmaktadır. Bu atıklardan üretilen en bilindik ürün yakıttır. Normal şartlarda bir değeri olmayan bu bitki atıkları sayesinde biyoyakıt üretilmektedir. Bu yakıt türü yenilenebilir enerji kaynakları kategorisinde yer almaktadır. Bu sebeple ayrıca oldukça önem taşımaktadır. Biyoyakıt; kömür, petrol gibi doğal yakıtlara alternatif olmuştur. Doğal yakıtlar yerine biyoyakıtın tercih edilmesi ile birlikte, dünya atmosferine verilecek zararın önüne geçilmektedir.

YASAL UYARI

Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Link kopyalandı.

Bizi Takip Edin

Yeni makalelerimizden ilk siz haberdar olun!
| Copyright © webrasia.com