webrasia

Süreç Teknolojisi
Anasayfa Teknoloji Süreç Teknolojisi

  • 3
  • 394

  • Paylaş
  • http://www.webrasia.com/Surec-Teknolojisi-Nedir

Süreç Teknolojisi

Süreç Teknolojisi Nedir?

‘Süreç Teknolojisi’ kavramını anlamlandırabilmemiz için öncelikle ‘Teknoloji’ kavramını kısaca hatırlayalım: Teknoloji; basitçe günlük, sıradan hayatta karşılaşılan problemleri çözümlemek için kullanılan araç ve makineleri ifade eder.
 
 Evimizde kullandığımız elektronik bile olmayan çok basit gereçlerden uzaya gönderilen ekipman ve araçlara uzanan çok geniş bir alandır. Teknoloji, matematik, bilim ve sanatın harmanlanması ve gündelik hayatı kolaylaştıran somut ya da soyut – bilgisayar yazılımı, iş yönetimi gibi- her şeydir.
 
 Teknoloji Sürecinin Macerası
 
 Teknoloji, yirminci yüzyılda İkinci Sanayi Devrimi ile yükselişe geçti. Zaman ve koşullar geliştikçe bu terim yeniden tanımlandı ve yirmi birinci yüzyılda gelişimine hız kazandırdı. Yeni buluş ve icatların ardı ardına gelmesiyle de gündelik yaşamda yerini aldı. Böylelikle ‘Teknoloji’ gündelik hayattaki uygulamalı bilim haline geldi.
 
 Süreç Nedir?
 
 Süreç kelimesinin ilk tanımının tarihi aslında sanılanın aksine çok yakın bir tarihtir. 1978 yılında ‘American Heritage’ sözlüğünde ilk kez tanımlanan bu kavram; bir sonucun meydana gelmesi için meydana getirilen bir dizi eylem, olarak tanımlandı. 1988 yılında Juran, ‘Planning for Qualitiy’ isimli eserinde süreç kavramını, bir amacın başarılmasına yönlendirilmiş bir dizi sistematik eylem, olarak tanımladı. 1991 yılında Harrington, bir girdiyi alıp, ona değer katan, dahili ya da harici müşteriye çıktı sağlayan faaliyet veya faaliyet grubu, tanımıyla süreç tanımını geliştirmiş oldu.
 
 Süreç Teknolojisi Hayati midir?
 
 Özellikle yirmi birinci yüzyılda hayatın her alanında yaşanan teknolojik gelişmelerde süreç yönetimi çok önemlidir. Bilim, endüstri ve sanatın iç içe geçerek insan hayatını her alanda kolaylaştırması, işlevsellik, verimlilik ve estetiğin insan hayatını yönlendirmesi teknoloji süreçlerinin iyi yönetilmesini zorunlu kılmaktadır.
 
 Tüketim taleplerine bağlı olarak ortaya konan üretim faaliyetlerinin hızla değişen, rekabetçi, sürdürülebilir olması için süreç yönetimine ihtiyacı olması Süreç Teknolojisidir. Yönetim biliminin dallarından biri olan süreç teknolojisi teknolojinin hızlı gelişmesine bağlı olarak gelecekte yönetim biliminin en önemli dalı olmaya adaydır.
 
 1990’lı yıllardan başlayarak küresel pazar ortamındaki rekabet tarihteki en şiddetli halini yaşamaktadır. Bu durum işletmelerin ayakta kalmasının tek yolunun öğrenme ve öğrenilenlerin yaratıcılıkla harmanlanmasını zorunlu kılmıştır. Ancak endüstri, bilimle sanatı bir araya getirirken teknolojik süreci hızlı ve kaliteli bir yönetimle şekillendirmelidir.
 
 Teknolojide Süreç Yönetimi Neleri Kapsar?
 
 Hayat tek boyuttan oluşmaz. Günlük hayatta hiçbir kavram, nesne, olay ya da düşünce bakıldığında birbirinden keskin çizgilerle ayrılmaz. Dolayısıyla teknolojide süreç yönetimi farklı disiplinleri bir araya getirmeli ve disiplinler arası çalışmalar yaparak esnek olmalıdır.
 
 Organize olurken yönetime gidene dek makro bakış açısı sağlamalı ve küresel boyutta baş gösterebilecek ihtiyaçlara duyarlı olmalıdır.
 
 Teknolojik bakış açısından ödün vermemelidir.
 
 İster endüstriyel olsun ister olmasın, gündelik yaşama uyumlu, geçerli, sürekli ve uyumlu bir model geliştirmelidir.
 
 Süreç teknolojisi durağan değildir ve hatta olmamalıdır. Teknolojinin gelişim hızı, tüketicilerin ihtiyaçlarının günden güne, hatta saatten saate değişiklik arz ettiği unutulmamalıdır.

YASAL UYARI

Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Link kopyalandı.

Bizi Takip Edin

Yeni makalelerimizden ilk siz haberdar olun!
| Copyright © webrasia.com