webrasia

TCG Anadolu Ne Tür Bir Gemidir
Anasayfa Askeri & Savunma Sanayi TCG Anadolu Ne Tür Bir Gemidir

  • 4
  • 686

  • Paylaş
  • http://www.webrasia.com/TCG-Anadolu-nedir

TCG Anadolu Ne Tür Bir Gemidir

TCG Anadolu bir uçak gemisi midir?
TCG Anadolu Nedir?

Uçak Gemileri; Kısa mesafe kalkış ve iniş veya kısa mesafe kalkış dikey İniş özelliğine sahip sabit ve döner kanatlı hava araçlarının operasyonel faaliyetlerde kullanılmasına olanak sağlayan askeri deniz üstü platformlarıdır. 
Uçak gemileri bünyesinde barındırdıkları hava araçlarının kapsamlı bakım onarım ve lojistik destek sağlayacak kapasite ve teknik donanıma sahiptir.
Peki Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için üretilen TCG Anadolu bir uçak gemisi mi dir.
TCG Anadolu için Şubat 2010’da teklife çağrı yayınlanmış. Mayıs 2011 yılında Sedef Gemicilik, RMK Marine ve Desan firmaları tarafından proje için teklifler verilmiştir.
2013 yılında Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından Sedef Gemicilik firmasının projesi uygun görülüp kabul edilmiş ve TCG Anadolu için Sedef Gemicilik le anlaşılmıştır.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından 2010 yılında ilk önce Havuzlu Çıkarma Gemisi olarak ihaleye çıkartılan daha sonra Havuzluk Helikopter Gemisi ne dönüştürülmüş son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ihtiyaca göre Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ne dönüştürülmüştür.

TCG Anadolu nedir

TCG Anadolu Gemisinin Özellikleri
•    Uzunluk: 231 m
•    Genişlik: 32 m
•    Yükseklik: 58 m
•    Uçuş Güverte uzunluğu: 202 
•    Ağırlık: 19,300 ton (yüksüz)
•    Ağırlık: 27,436 ton (tam yüklü)
•    Hangar alanı: 900 m2 (metre kare)
•    Eğimli kalkış rampası: 12 derece
•    Mürettebat: 243
•    Taşınabilir Askeri birlik personeli: 1200
Ayrıca gemide ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri, yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil minimum 30 yataklı bir hastaneye sahip olacak ve insani yardım operasyonlarında hastane gemi olarak görev yapabilecektir.

TCG Anadolu nedir

TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi için 4 farklı görev profili tanımlanmaktadır.
1- Uçak Gemisi (Hava araçları) profili
Uçak Gemisi profilinde TCG Anadolu bünyesinde 10+ F35B Savaş uçağı ve farklı adetlerde Helikopter, İHA, SİHA taşıyabilmektedir sayılar kullanım şekli ve kullanılacak hava araçlarına göre değişiklik göstermektedir.


2-  Amfibi operasyon profili
Kara operasyonlarını desteklemek maksadı ile amfibi birliklerini taşımakta kullanılması amaçlanmaktadır, 
Amfibi operasyonlarında 
13 adet Altay Tankı
27 adet ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı)
6 adet ZPT
48 adet muhtelif araç


3- Güç aktarım profili 
Kara birliklerini ve araçlarını muharebe sahasına taşımak amaçlanmaktadır, 46 adet Tank veya ZMA (Zırhlı Murabe Aracı), ZPT (Zırhlı Personel Taşıyıcı), Kirpi veya Kobra aracı taşıyabilmektedir.


4- İnsani Yardım profili
Doğal afet durumlarında insani yardım ve kriz alanlarından insanların tahliye edilmesi, bu tür durumlar için Hastane olarak kullanımı amaçlanmaktadır.
 1223 TCG Anadolu personeli de dahil olmak üzere
 81 adet konteynır kapasitesine sahip.
 5000 mülteci tahliye edebilmektedir.
TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi olup uçakların kalkışı ve dik inişleri için uygun olacak şekilde tasarlanmaktadır, TCG Anadolu bir Hücum Gemisi olduğu için her savaş uçağı iniş yapamaz bu gemide kullanılabilecek savaş uçakları F35B ve F35B iniş özelliklerine sahip uçaklardır.
TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisinin 2021 yılında Deniz Kuvvetleri ne teslim edilmesi planlanmıştır, yapılan değişiklikler ve Deniz Kuvvetleri’nin talepleri doğrultusunda teslimat tarihi 2022 veya 2023 yılına aksayabilme durumu mevcuttur. 
TCG Anadolu Deniz Kuvvetlerine teslim edildiği zaman Kuvvet bünyesindeki en büyük deniz platformu olacaktır.


Proje Ortakları
Navantia
Sedef Gemicilik
Aselsan
Havelsan 

Türkiye de üretilecek TCG Anadolu gemisi İspanyol Navantia firmasının lisansı altında üretilecek olup %65 yerlilik oranına sahip olacaktır.
Aselsan tarafından üretilen Muharebe ve Uydu sistemleri, IFF sistemi, 12.7 mm STAMP ile 20 mm STOP Silah sistemleri, Sonar ve Akustik Sistemleri, Radar, Elektronik Harp Sistemleri, Arama, Takip, İkaz sistemleri, Elektro Optik ve Dayrektör sistemleri kullanılacaktır.
Havelsan tarafından üretilen; Ağ Destekli Savaş Yönetim Sistemi (Genesis ADVENT), Gemi Verileri Dağıtım Sistemi, CCTV Sistemi, Mesaj İşletim Sistemi, Link-11/16/22 taktik muhabere sistemleri ve gemi üzerinde konuşlanması düşünülen Amfibi Görev Kuvveti Harekat Merkezi ile Çıkarma Kuvveti Harekat Merkezi Komuta Kontrol ve Bilgi Sistemlerinin (KKBS) tasarım, geliştirme, üretim, tedarik, test/tecrübe ve entegre lojistik faaliyetlerini sağlayacaktır.
 

TCG Anadolu Deniz Kabul testlerine başlandı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR 22 Haziran 2022 tarihinde yaptığı açıklamada TCG Anadolu gemisinin deniz kabul testlerine başlandığını söyledi.

 

YASAL UYARI

Yayımlanan bu yazılar webrasia.com yazarları tarafından yazılmıştır. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; webrasia.com, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve webrasia.com’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Link kopyalandı.

Bizi Takip Edin

Yeni makalelerimizden ilk siz haberdar olun!
| Copyright © webrasia.com